Όλοι στην Γενική Συνέλευση την Τρίτη 21/10- Ενάντια σε κόστος φοίτησης και διαγραφές

Το παρών πλαίσιο λόγου είναι προϊόν αντιιεραρχικών-οριζόντιων διαδικασιών του Ελευθεριακού Σχήματος ΠαΠει και εκφράζει την συλλογική μας θέση για τα πράγματα, την οποία καταθέτουμε μαζί με, ανοιχτές προς συνδιαμόρφωση, προτάσεις στην Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του Φοιτητικού Συλλόγου (ΦΣ). Ασχέτως με τις προβληματικές του, ο ΦΣ συνεχίζει να αποτελεί την βασική δομή που συλλογικοποιούνται οι φοιτητές και στόχο έχει την προάσπιση των συμφερόντων τους, ενώ ως ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων αναγνωρίζουμε την ΓΣ, η οποία για εμάς οφείλει να γίνεται τακτικά και οριζόντια.
Είναι ξεκάθαρο πως τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει στο ΠαΠει. Οι ΓΣ γίνονται σπάνια με συχνότητα κάποιων χρόνων και με κύρια ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) που εκλέγεται κάθε χρόνο αλλά δεν καλεί ποτέ σε συνέλευση αλλά και από κάποιες παρατάξεις, οι οποίες τυχαίνει να εκπροσωπούν συμφέροντα ταξικά αντίθετα με αυτά των φοιτητών, αλλά και από άλλες που την χρησιμοποιούν όποτε τους αρέσει για πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες. Πιστεύουμε ότι στην διαδικασία της ΓΣ οφείλουν να συμμετέχουν όλοι ισότιμα, μακριά από λογικές ανάθεσης και προφανώς χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σε ακροατές και ομιλητές. Η ευθύνη για την διασφάλιση του χαρακτήρα της ΓΣ και του ΦΣ δεν πέφτει σε κανένα σχήμα παράταξη, κόμμα αλλά σε όλους μας.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Καλώς ήρθες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, για πρώτη ή για νιοστή (ν+2) φορά. Στο ίδρυμα που:

Δεν παρέχει στέγαση στους φοιτητές του, παρά μόνον ένα πενιχρό επίδομα των 1000 ευρώ/χρόνο (!!!) στους φοιτητές της επαρχίας, που είναι ξεκάθαρο πως δεν φτάνει για καμία στεγαστική ανάγκη. Την ίδια στιγμή η ΔΑΠ, ως πιστός συνεργάτης του κεφαλαίου, με απόφαση που πέρασε στο Δ.Σ, αναζητεί ιδιώτες για να πουλήσει την ανάγκη των φοιτητών για στέγαση. Προφανώς, το όφελος γι’ αυτούς θα είναι αργότερα να τσιμπήσουν επιχορηγήσεις και νοίκια.
Η σίτιση γίνεται με όρους. Το εισοδηματικό κριτήριο μειώθηκε πριν κάτι χρόνια, την ίδια στιγμή που η τιμή του γεύματος αυξήθηκε, αποκλείοντας ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών. Δεν χρειάζεται να πούμε πως οι φοιτητές για να έχουν δωρεάν σίτιση πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ένα γραφειοκρατικό κυνήγι εγγράφων και δικαιολογητικών. Όλα αυτά συντελούνται παράλληλα με τη κερδοφορία του εργολάβου η οποία βασίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων της λέσχης.

Το έντυπο υλικό (εργασίες, σημειώσεις κτλ) πληρώνεται από την τσέπη μας στα γύρω καταστήματα, την ίδια στιγμή που μέσα στο Πα.Πει. υπάρχει τυπογραφείο.

Τα συγγράμματα δεν είναι πάντα δωρεάν. Υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πληρώσεις για φωτοτυπίες από το βιβλίο του καθηγητή, ενώ άλλες φορές το ένα και μοναδικό σύγγραμα που παρέχεται απ’ τον “Εύδοξο” δεν αρκεί.
Οι φοιτητές εκτός Πειραιά χρειάζεται να πληρώνουν κάθε μήνα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την μεταφορά τους. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους εκτός λεκανοπεδίου φοιτητές.

Όλα αυτά, είναι ένα μόνο κομμάτι της συνολικής ταξικής επίθεσης που δεχόμαστε ως αυριανοί εργαζόμενοι και έρχεται να επιδεινωθεί με την εφαρμογή του Οργανισμού Ιδρύματος, ο οποίος καθιερώνει τις διαγραφές φοιτητών, πρώτα για όσους χαρακτηρίζονται ως «λιμνάζοντες», και μετά για όσους περάσουν το 6ο έτος. Μέσα σε άλλα επίσης εισάγει την έννοια των φοιτητικών δανείων και αφήνει ανοιχτά παραθυράκια (μέσω της υποχρηματοδότησης) για δίδακτρα και οικονομική εξάρτηση από επιχειρήσεις.

Έχουμε δύο επιλογές μπροστά μας: Είτε αναμένουμε υποτακτικά την εφαρμογή ενός πανεπιστημίου για λίγους, στα πρότυπα κράτους-επιχειρήσεων, είτε οργανωνόμαστε άμεσα για να μπλοκάρουμε αυτή την επίθεση και διεκδικούμε εδώ και τώρα να πετύχουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό για όλους, βασισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς ταξικούς φραγμούς και εντατικοποίηση.

Προτείνουμε να δημιουργηθεί μέσα από το σώμα της συνέλευσης μια ανοιχτή Πρωτοβουλία Φοιτητών Πα.Πει. ενάντια στο κόστος φοίτησης, η οποία μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιήσει τις εξής
ΔΡΑΣΕΙΣ:
-Κατάληψη-“lock in” της Πρυτανείας για να υπογράψει τα αιτήματα μας.
-Παρέμβαση στην Φοιτητική Μέριμνα και στην Σίτιση, διεκδικώντας η παροχή να είναι δωρεάν για όλους.
-Άνοιγμα και λειτουργία του τυπογραφείου, δωρεάν για όλους τους φοιτητές.
-Να ενωθούμε στον δρόμο με εργαζόμενους και άλλους φοιτητές στην Πανεκπαιδευτική Διαδήλωση την Πέμπτη 23/10 και να οργανώσουμε συλλογικά την συμμετοχή μας, με πανό και μπλοκ.

Προτείνουμε επίσης την πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 29/10 στις 13:00 για τον απολογισμό των δράσεων και τον σχεδιασμό των νέων κινήσεων της Πρωτοβουλίας.