Αλληλεγγύη στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων

Ανακοίνωση-κάλεσμα του Ελευθεριακού Σχήματος Πανεπιστημίου Πειραιά

Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση στην ευρύτερη λογική των «περικοπών» έχει εξαγγείλει πως θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 1500 εργαζόμενοι, από το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι διοικητικοί εργαζόμενοι είναι αυτοί που εξυπηρετούν τους φοιτητές στις γραμματείες και που φροντίζουν συνολικά για την λειτουργία των ιδρυμάτων, κάτι που τους καθιστά βασικό κομμάτι του πανεπιστημίου. Σε απάντηση λοιπόν στα σχέδια της κυβέρνησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων Ανωτάτων Ιδρυμάτων προκήρυξε δύο 48ωρες απεργίες στις 10-11 και τις 12-13, ενώ και μια πενθήμερη απεργία από τις 16 εως τις 20 Σεπτέμβρη.

Από ‘κει και πέρα είναι στο χέρι του σωματείου κάθε ιδρύματος να επικυρώσει αυτή την απόφαση. Στο ΕΜΠ, οπού 400 άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους, οι διοικητικοί βρίσκονται ήδη σε απεργία μέχρι τις 20/9 με ταυτόχρονη κατάληψη και κλείσιμο των εισόδων του ιδρύματος ενώ δεν διεξάγονται εξετάσεις και η μόνη διαδικασία που επιτρέπεται να λάβει χώρα, είναι οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Παρόμοιες αποφάσεις υπάρχουν στο ΕΚΠΑ και την Πάντειο, οπού πραγματοποιήθηκαν κοινές συνελεύσεις μελών ΔΕΠ (Διδακτικο και Ερευνητικό Προσωπικό), διοικητικών και φοιτητών.

Σε παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε ως Ελευθεριακό Σχήμα ΠαΠει, οι εργαζόμενοι μας ενημέρωσαν για την κατάσταση στο ΠαΠει και την φημολογία που επικρατεί περί απολύσεων, ενώ είναι ξεκάθαρο γι’ αυτούς, όσο και για εμάς πως όλα είναι ρευστά, αφού καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να δείξουμε στην κυβέρνηση και τις υποσχέσεις της. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι υπάρχει ήδη μεγάλος φόρτος εργασίας και οι απολύσεις θα σημαίνουν ακόμη περισσότερη δουλειά για λιγότερα άτομα ενώ υπάρχει φόβος πως θα απολυθούν οι πάντες αν ζητήσουν να γίνουν προσλήψεις. Έτσι, η κατάσταση πρόκειται να χειροτερεύσει και εις βάρος των φοιτητών του ΠαΠει και βέβαια και σε κάθε άλλο ίδρυμα.

Σε αυτό το κλίμα, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν με αυξημένη πλειοψηφία να κηρύξουν απεργία για την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη, τις ημέρες που ξεκινάνε κανονικά οι εγγραφές, ως πρώτη απάντηση. Έτσι και ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει στους συναδέλφους τους και τους φοιτητές αυτή η πρώτη κίνηση, θα κριθεί και το μέλλον της κινητοποίησης. Καλούν επίσης σε περιφρούρηση της απεργίας και κλείσιμο των εισόδων του πανεπιστημίου στις 7.30, το πρωί της Τετάρτης. Είναι δεδομένο πως καθοριστικό ρόλο σε αυτό, θα παίξει η στάση και η παρουσία των φοιτητών.

Οποιαδήποτε απόλυση γίνεται αυτή την χρονική περίοδο, για τους εργαζόμενους θα σημάνει σχεδόν αυτομάτως την έναρξη μιας μακροχρόνιας περιόδου ανεργίας και φτώχειας, αφού το σχέδιο της κυβέρνησης γι’ αυτούς είναι να στοιβαχθούν στις ατελείωτες ουρές του ΟΑΕΔ. Ο αγώνας τους δίνεται για λογαριασμό ολόκληρης της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων γιατί είναι αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια ενάντια στην εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν. 

Μοναδικό όπλο μας είναι η αλληλεγγύη, την οποία καλούμαστε να δείξουμε έμπρακτα ως φοιτητές. Είναι καιρός και στο ΠαΠει να μπουν στην άκρη οι προσωπικοί στόχοι και το διάβασμα της εξεταστικής και να ενωθούμε με το μέτωπο που είχε ανοίξει στην Εκπαίδευση, ήδη από τους καθηγητές στην 2οβάθμια και τώρα από τους διοικητικούς στην 3οβάθμια. Η συλλογική μας δύναμη είναι η μόνη που μπορεί να βάλει ένα φρένο στην σταδιακή αλλά προδιατεταγμένη εξαθλίωση των ζωών μας. Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα και κανένας δεν θα δώσει την μάχη για λογαριασμό μας. Η δύναμη του κόσμου της εργασίας είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να πετύχει νίκη για τις ζωές μας και είναι η μόνη δύναμη που φοβάται το κράτος και οι κυρίαρχες οικονομικά τάξεις.


Όλοι στην περιφρούρηση της απεργίας των διοικητικών
την Τετάρτη 11/9 στις 7.30 το πρωί στο Πα.Πει.

Καλούμε τον κόσμο της σχολής σε
Γενική Συνέλευση την Πέμπτη στις 13:00 στο Π. Αμφιθέατρο
για να πάρουμε απόφαση στήριξης στην απεργία

Ο αγώνας στην εκπαίδευση να ανοίξει σε κάθε κλάδο και να νικήσει.
Ούτε ένα βήμα πίσω!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας